Natuurwandeling Landgoed De Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer ligt op de flank van het Markdal, op de overgang van de droge zandgrond naar de vruchtbare, natte grond in het beekdal. Het landgoed is eigendom van Brabants Landschap.

Het landgoed is in de eerste helft van de 16e eeuw aangelegd, tegelijk met het Mastbos. Op het droge zand aan de westkant groeit voornamelijk naaldbos, in het oostelijke, vochtiger deel meest loofbos.
De lange beukenlaan, die noord-zuid door het landgoed loopt, was tot in de 19e eeuw de hoofdweg van Breda via Hoogstraten naar Antwerpen. Op deze weg werd tol geheven.

De oorspronkelijke percelering is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd, nog altijd liggen er kleinschalige weitjes en akkertjes, omgeven door houtwallen. Over het landgoed verspreid liggen enkele mooie, 19e eeuwse boerderijen.
Het rietgedekte landhuis uit 1921 ligt op het terrein van Visio, dat een deel van het landgoed in bezit heeft. Dit is een instelling voor mensen met een visuele handicap, die daarnaast ook andere beperkingen hebben.

De Blauwe Kamer is bekend om de vele imposante beuken. Ze bieden in hun ouderdom onderdak aan allerlei leven: niet alleen vogels en vleermuizen, maar ook zwammen en insecten en hun larven.
In de weide- en hooilanden langs de Mark zijn enkele amfibiepoelen gegraven. Ook zijn daar een paar oude beeklopen en een oude meander van de Mark te vinden.


De wandeling duurt ongeveer anderhalf à twee uur.


www.ivn-markendonge.nl 

Wanneer

zondag 13 augustus 2017
14.00 uur

Kosten

Gratis

Locatie

Start: Galderseweg 55, Breda
Cafe Restaurant "De Kogelvanger"

Suggestie

Heeft u een suggestie voor deze en/of een andere pagina? Vul dan het suggestieformulier in.