SOLO tentoonstelling Klaar van der Lippe & Bart Stuart: Just Practice!

i.s.m. M HKA – Francis Alÿs

Voor het eerst is er een kunstenaarsduo te zien in een solotentoonstelling bij Club Solo. Klaar van der Lippe (Leiden, 1961) en Bart Stuart (Tholen, 1972) werken samen sinds 2005. Hun uitvalsbasis is de NDSM werf in Amsterdam.

Van der Lippe en Stuart zijn conceptuele, geëngageerde kunstenaars, die hun ideeën in de politieke en maatschappelijke werkelijkheid vormen van de plekken waar ze op dat moment werken. Dat wat er te doen is, daar waar ze werken op de wereld, bepaalt hun agenda.

Hun werk is vaak immaterieel: het draait om de attitude en het idee. Die attitude bevindt zich op het snijvlak tussen kunstenaarschap, actief burgerschap en activisme.

Ze maken ideeën, ondernemen actie, voeren gesprekken en stellen vragen. Ze ontmoeten, nodigen uit en geven op een beeldende manier iets terug aan de toeschouwer en deelnemers. Hieruit spreekt plezier, betrokkenheid en de wil om de wereld een stukje mooier achter te laten dan ze haar hebben aangetroffen, al is het maar omdat hun aanpak de levenslust stimuleert.

Van der Lippe en Stuart brengen met hun kunstenaarschap bewegingen binnen gemeenschappen op gang, als een golf die de andere golven in beweging zet. In dat proces creëren ze inzicht in onderliggende structuren en mechanismen. Hun werk is een eindeloze oefening, een ‘zich verhouden tot’, waarin ze zich als mens en als kunstenaar verbinden met de wereld.

M HKA reageert op het werk van Van der Lippe en Stuart met When Faith Moves Mountains (2002), een videowerk van Francis Alÿs uit de vaste collectie. Alÿs maakte het werk tijdens de laatste maanden van het dictatorschap van Fujimori in Lima, Peru, als antwoord op de maatschappelijke onrusten en spanningen, en het verzet van de bevolking tegen de dictator. ‘Maximum effort, minimum result’ is het uitgangspunt van het werk, waarbij vijfhonderd vrijwilligers met shovels een zandduin proberen te verplaatsen. De uitkomst van het experiment is een minimale verandering, verkregen door een maximale gemeenschappelijke inspanning.

www.burospelenblog.nl
www.muhka.be

zondag 10 september 2017 t/m zondag 8 oktober 2017
Woensdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Club Solo
Kloosterlaan 138
4811 EE BREDA
Bekijk locatie

Suggestie

Heeft u een suggestie voor deze en/of een andere pagina? Vul dan het suggestieformulier in.