Geen betere manier om een stad te leren kennen dan te voet met een stadswandeling. Daarom tippen we negen stadswandelingen door Breda. Vergeet niet af en toe naar boven te kijken, want Breda staat vol met de prachtigste gevels.

Groene route door Breda

Deze groene stadswandeling laat je kennismaken met duurzame ondernemers in Breda. Betrokken mensen, die allemaal proberen op hun eigen manier bewustwording en een positieve beweging in gang te zetten.
Hotspots waar je verpakkingsvrij kunt winkelen, restaurants waar je heerlijk (vegan) kunt eten en waar ze zo weinig mogelijk verspillen.

Deze route van 5,5 km. leidt je ook langs de groenste plekken van Breda zoals stadsparken en verborgen tuinen. De route loopt van het centrum via Oranje Zuid naar het Ginneken! 

Ontdek hier de groene route

Creatieve route door Breda

In Breda maken we het leven graag een beetje mooier. Voor nu en voor de toekomst. Hier krijgen creatievelingen de ruimte om te experimenteren en te ontdekken.

De route Explore Creative breda leidt je langs een aantal creatieve hotspots in Breda. Verrassende plekken die elk op een eigen manier duurzaam en vooral creatief aan de weg timmeren. Als winkel, gastvrije horeca of culturele plek. In de historische binnenstad én in het industriële Havenkwartier.

 

Ontdek hier de creatieve route

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Gidsen van Blind Walls Gallery geven rondleidingen langs de kunstwerken. en vertellen over de muurschilderingen, de makers en de verhalen die als inspiratie dienden. Zo'n tour is een alternatieve manier om de stad te ontdekken; bijzondere locaties, goede verhalen en mooie streetart.

Op blindwalls.gallery vind je alles wat je wilt weten. Je vindt er ook fiets- en wandelroutes en informatie over de nieuwe audioguide.

Tip met kinderen: Toeractief maakte een wandeling van 6,5 kilometer met streetart als verbindend thema. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende speeltuinen, deze combinatie maakt het extra leuk!

Historische Kilometer door Breda

Wist je al dat Breda een speciale band heeft met ons Koningshuis? Of dat er een echt Nassaukasteel midden in het stadscentrum staat? Met De Historische Kilometer leer je tijdens een wandeling door het centrum van alles over de Bredase geschiedenis. Wij maakten een online tocht voor je waarmee je in het voetspoor van onze Nassaus wandelt. 

Ga naar de historische wandeling

Kunstroute door de Bredase binnenstad

In de Bredase binnenstad kom je op allerlei plaatsen standbeelden of andere vormen van kunst tegen. Wij maakten een kunstroute langs al deze bijzondere kunstwerken. Ga je mee?

Ontdek de kunst in Breda

Bevrijdingswandeling door Breda

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie. Op een aantal plekken in de Bredase binnenstad vind je monumenten en standbeelden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Wij maakten een wandeling langs deze plekken. Om de mensen die omkwamen te gedenken en onze Poolse bevrijders te eren.  

Bekijk de wandeling

Hip Ambacht – de negen straatjes van Breda

In de buurt van het Kasteel van Breda, midden in het centrum, werkten vroeger veel ambachtslieden en kunstenaars. Dichtbij de rijke kasteelbewoners kon je namelijk een goede boterham verdienen. Nog steeds vind je in de Bredase binnenstad ambachtelijke bedrijfjes waar vakmensen mooie dingen maken. De route Hip Ambacht brengt je op al deze bijzondere plekken. Zoals bij  de lasersnijderij van Brandpunt of edelsmederij Goudmerk. En natuurlijk niet te vergeten: de huisgemaakte taartjes eten bij Van Haaren!
Je kunt deze wandeling ook lopen onder leiding van een gids van Breda Promotions. 

Download hier de routekaart van de Hip Ambachtroute 

Foods en Bootswandeling

De wandeling Foods & Boots vertelt het verhaal over Breda als garnizoensstad. De route gaat langs belangrijke militaire gebouwen van de stad en vertellen over de geschiedenis van dit militair erfgoed. Daarnaast is er aandacht voor ambachtslieden en industrie die door de eeuwen heen geprofiteerd hebben van het leger in de stad. Denk hierbij aan chocolade, bier, aardappels, groente en fruit.
Je start in het nieuwe ontwikkelingsgebied in de binnenstad de Gasthuisvelden. Daar is  ruimte aan de stad toegevoegd door het ont­sluiten van een kazerneterrein. Over enkele jaren is hier ook de verbinding met rivier de Nieuwe Mark afgerond.
Je kunt deze wandeling ook lopen onder leiding van een gids van Breda Promotions. 

Download hier de plattegrond met de route van de Foods & Boots wandeling

Spaans Rondje Breda

Vanuit de historie heeft Breda een speciale band met Spanje. Zo had Hendrik III van Nassau een belangrijke functie aan het Bourgondische hof. Hij en zijn Spaanse vrouw Mencia de Mendoze betekenden veel voor Breda. Maar ook de Spaanse bezetting tijdens de Tachtigjarige oorlog ging bepaald niet ongemerkt aan Breda voorbij. 

De route van het Spaanse Rondje gaat door de Bourgondische binnenstad van Breda waar je wordt betoverd door de luxe van het Bourgondische hof en gefascineerd raakt door het politieke spel van de macht.  Viva España olé! 
Je kunt deze wandeling ook lopen onder leiding van een gids van Breda Promotions. 

Download hier de plattegrond met de route van het Spaans Rondje Breda.

Met een gids op pad

Ontdek meer van Breda