Wat je niet mag missen tijdens Breda Jazz Festival 2024

  • Breda Jazz Festival
  • Jazz
Met honderden optredens op meer dan twintig podia móet je keuzes maken. Om je een beetje te helpen, maakte de organisatie van het Breda Jazz Festival een top 10 must-sees. Doe er je voordeel mee!

Donderdag 9 mei

Grand Opening

De grand opening op de Grote Markt wil je natuurlijk niet missen. 'Onze eigen' Nieuwe Veste Bigband verzorgt het openingsconcert met een aantal solisten.

Grote Markt, donderdag 9 mei, 13.00 uur

Jazz Kitchen

Peter Mingaars’ Jazz Kitchen presenteert een concert waarmee de muzikale smaakpapillen van het publiek prettig geprikkeld worden. Mooie composities en improvisaties, gekruid met invloeden uit de huidige internationale jazz. De musici, Peter Mingaars en Ben Boogaard op gitaar en Paul Weiling op altsax, schotelen het publiek een verrassende combinatie voor van smakelijke ingrediënten. De ‘gerechten’ worden met elkaar verbonden met verhalende teksten die bijdragen aan een mooie luisterervaring.

Podium 't Sas Terras, donderdag 9 mei, 15.30-16.30 uur

Scott Hamilton ft. Trio Frits Landesbergen 

Straight-ahead jazz van het allerhoogste niveau. Scott Hamilton staat al vele jaren aan de internationale top en is volgens The Guardian de tijdloze essentie van jazz. De saxofonist staat wereldwijd bekend om zijn unieke en meeslepende speelstijl. 

In New York deelde Hamilton het podium met jazzlegendes als Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Woody Herman, Dave McKenna en Rosemary Clooney. Hij heeft meer dan 400 albums op zijn naam staan, maandelijks 500.000 luisteraars op Spotify, en op vier continenten gemusiceerd. Tijdens Breda Jazz Festival wordt hij begeleid door het trio van Frits Landesbergen.

De Avenue, Waterstraat 5, donderdag 9 mei 20.45-23.15 uur

Bestel hier je tickets



Vrijdag 10 mei

Pluutjesparade

Pluutjesparade voor de jongste jazzliefhebbers. Samen lopen de kids met hun versierde parapluutjes richting de schoolbands op het Kerkplein onder begeleiding van een looporkest. Na de stop op het Kerkplein gaat de parade verder naar De Avenue. Daar start om 14.00 uur het kinderconcert Kleine Louis.

Vanaf Nieuwe Veste, Molenstraat 6, vrijdag 10 mei 12.30 uur.

Optreden  Schoolbands 

Bij deze optredens staan jongeren & jazz centraal. De schoolbands van het Mencia de Mendoza, OLV, Curio, Stedelijk Gymnasium en Markenhage gaan er een gezellige en muzikale happening van maken.

Podium Kerkplein, vrijdag 10 mei, 11.30 uur

Along comes Mary 

Gewapend met een strakke band kleurt Mary onstuimig buiten de lijnen waarmee jazzland is afgebakend. Ze gooit alles in de strijd om u van bij uw kraag de dansvloer op te sleuren. Hits uit de jaren 40, 50, 60 worden nieuw leven ingeblazen! Houd je van swing, vrolijke lindyhop, stomende rock & roll en gospel? Haal dan snel je glimmende dansschoenen onder het stof vandaan.

Podium, Grote Markt zuid, vrijdag 20.45-22.15 uur

Lester's Blues 

Lester’s Blues, het septet gevormd door saxofonist Tom Callens, brengt hulde aan de kleine groepen uit de jaren dertig van Count Basie, Lester Young en anderen door hun muziek doordrenkt met een energieke en natuurlijke swing uit te voeren. Lester’s Blues ontleent zijn naam aan een van de meest bitterzoete nummers van saxofonist Lester Young, die ongetwijfeld een van de grootste stylisten uit de geschiedenis van de jazz was. Geïnspireerd door de opnames uit de jaren dertig van de kleine groep gevormd door Count Basie en zijn vrienden, wil Lester's Blues met een vleugje frisheid en kracht deze muziek, deze stijl, deze sfeer en deze natuurlijke swing benaderen. Het septet is opgebouwd zoals sommige groepen van Count Basie: een ritmesectie met vier instrumenten, piano en gitaar, en een driekoppige kopersectie bestaande uit grote Belgische en Nederlandse jazz- en swingartiesten, doorgewinterde muzikanten die hun reputatie hebben opgebouwd door jaren van concerten en oefenen. Een prachtige dansavond in perspectief!

De Avenue, Waterstraat 5, vrijdag 20.30-22.30 uur

Naar de ticketshop 

Zaterdag 11 mei

The Flying Deers 

Het begon ooit aan de bar in een willekeurig café. Toen bleek dat ze een gedeelde liefde hadden voor de Robbie Williams-show 'Swing when you’re winning', waarin Robbie een grandioze ode bracht aan croonermuziek in het algemeen en The Rat Pack in het bijzonder, met o.a. Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en Dean Martin. En dit gingen zij dus ook doen. Van Frank Sinatra tot Michael Bublé én – dat is het fijne aan dit duo – van Michael Bublé tot Frank Sinatra. En de hele croonerclub daartussen. Brabants trots en zoals altijd in driedelig kostuum. Want dat is hoe The Flying Deers vindt dat croonermuziek gebracht moet worden: smooth, intimate and seriously easy going.

Podium Spanjaardsgat, zaterdag 11 mei, 15.00-16.00 uur

Tribute to Frank Sinatra en Ella Fitzgerald

Zaterdagavond staat De Avenue in het teken van Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. Het zijn grote schoenen die gevuld moeten worden, maar hiervoor zijn de juiste muzikanten aangetrokken.

Zangeres Lucy Wijnands groeide in Kansas City (USA) op met jazzmuziek. Haar vader Bram (van origine uit Eindhoven) behoort tot de beste stride-pianisten. Op haar 25e deed ze al tours over de hele wereld, zong ze met de wereldberoemde Birdland Big Band en won de prestigieuze Ella Fitzgerald-prijs. Op het Conservatory of Music van SUNY Purchase, studeerde zij af als Ella Fitzgerald Scholar en ontvanger van de President’s Award.
Ook de Engelse zanger/gitarist Denny Ilet Jr. groeide op met jazz. Vader Denny Ilet was professioneel jazztrompettist (o.a. bij Max Collie’s Rhythm Aces). Denny Ilett Jr. werkte met Lilian Boutté en Pee Wee Ellis (bekend van James Brown). Recentelijk bracht hij een album uit met muziek van Jimi Hendrix waarvoor hij arrangementen schreef voor Big band en hijzelf gitaar speelde. Denny is een gevierde jazz- en bluesgitarist wiens stem - handig voor deze show - klinkt als Mr Sinatra.

Beide artiesten worden ondersteund door een select gezelschap uit het solistenbestand van dit jaar

Podium, De Avenue, Waterstraat 5, zaterdag 11 mei, 20.00-23.00 uur

Naar de ticketshop 



Zondag 12 mei

Elijah Gospel Choir ft. Denise Gordon & Jonny & the Jazzuits 

Het gospelconcert is al sinds het eerste Breda Jazz Festival een vast onderdeel in de Grote Kerk Breda. Het groeide uit van oecumenische dienst tot een concert vol emotie dat ieder jaar grote indruk maakt. Een concert waar je in alle opzichten vroeg bij moet zijn!

Voor deze editie trekt het festival alle registers open. Het Elijah Gospel Choir zingt samen met Denise Gordon, die al eerder naar Breda kwam en veel indruk maakte. Ook Jonny Boston en zijn Jazzuits zijn te horen. 
Voor wie vaker het gospelconcert bezoekt, is ook dat geen onbekende. Het belooft een bijzondere editie te worden.

Grote Kerk, Kerkplein 2, zondag 10.30-11.45 uur

Naar de ticketshop 


Alles over het Breda Jazz Festival 2024

Zoek je algemene en praktische informatie over het Breda Jazz Festival? Wij maken je wegwijs. Van fietsenstallingen tot EHBO en van restaurants tot parkeren en openbare toiletten. 

Locaties Breda Jazz Festival

Tijdens het Breda Jazz Festival klinkt er muziek vanaf meer dan twintig podia. Veel podia hebben een eigen sfeer of genre muziek. Wij maakten een handig overzicht.