Creatieve broedplaats Electron

    Makers in de vrije creatieve sector worstelen vaak met hun positie in de maatschappij. Daarom zijn creatieve broedplaatsen zo belangrijk - door creatieven samen te brengen en hen te ondersteunen. Electron in Breda is hier een mooi voorbeeld van.

    Oprichtster Lisette Spee: “Jonge talenten in Breda moeten de ruimte krijgen om hun talent te ontwikkelen. Met Electron dragen we daaraan bij.” Als iemand dat kan beamen is het Elodie Zwart. Zij won de atelierprijs en krijgt een jaar lang toegang tot haar eigen atelier in het Electron. “Ik krijg hier zo veel mooie kansen aangereikt. Mijn onderneming krijgt hier een snelle kickstart.”

    Hoe zou je Electron omschrijven?
    Lisette: “Kunstacademie zonder zijwieltjes. Electron is dé culturele broedplaats waar cultuurliefhebbers, professionele kunstenaars en vormgevers maken, ontmoeten en vernieuwen. Dat gebeurt in ateliers, werkplaatsen, eventruimtes én in culturele huiskamer MotMot gallery.

    Het is in veel opzichten een kunstacademie, maar zonder docenten en beoordelingen. Je krijgt alle vrijheid, maar bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Met een eigen plek om te creëren en faciliteiten om anderen te ontmoeten. Zulke plekken zijn schaars in deze sector. We willen kunstenaars in de stad houden en zo een inspiratiebron voor de stad zelf laten zijn.”

    Ervaar jij dat ook zo, Elodie?
    Elodie: “Zeker! De kansen liggen hier voor het oprapen. Niet alleen omdat je je eigen atelier krijgt en een netwerk kan opbouwen, maar ook omdat je omringd bent door andere creatieve geesten die zichzelf op de kaart willen zetten. 

    Na je afstuderen is de kans groot dat je als zelfstandige vanuit huis gaat werken óf vanuit een extern atelier waar je geen contact hebt met andere creatieven. Terwijl het juíst zo belangrijk is om met anderen te blijven sparren en je aan elkaar op te trekken. Dat is een enorme stimulans voor je groei en ontwikkeling. Electron is daar helemaal op ingericht. 

    Zelf heb ik altijd mijn eigen pad bewandeld. En dat werd beloond met de atelierprijs. Ik kreeg de kans om mijn eigen product verder te ontwikkelen en serieuze stappen te zetten. Ik leer een hoop over ondernemerschap – en krijg daar ook begeleiding bij, onder andere vanuit Electron. Mijn motto is ‘grijp hoog’, en dat heeft me hier gebracht.”

    Je bent omringd door andere creatieve geesten die zichzelf op de kaart willen zetten. Dat is veel waard.

    Waarom vinden jullie Breda zo’n fijne stad om in te werken?
    Elodie: “Kunstenaars kiezen vaak voor steden waar creativiteit al ver ontwikkeld is. Maar juist omdat Breda nog niet zo’n gevestigde creatieve hotspot is als andere steden, valt er nog veel te winnen. De gemoedelijke sfeer en kleinschalige creatieve branche maken het gemakkelijk om snel een netwerk op te bouwen en contact te maken met andere creatievelingen. Het voelt als een warme deken. En er liggen hier nog zóveel kansen.”

    Lisette: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Breda is de comfortzone van Brabant, waar we elkaar snel kunnen vinden en fijn kunnen samenwerken. Er is hier genoeg te doen en nog zo veel te ontwikkelen, dát wil ik afmaken.” 

    Welke meerwaarde biedt Electron dan voor de stad zelf?
    Lisette: “We bouwen aan een duurzame plek om talent te ontwikkelen en nieuwe dingen te proberen. Daarmee brengen we deze stad op creatief én cultureel vlak naar een hoger level. Niet alleen belangrijk voor de makers dus, maar óók voor het publiek. Ook merk je dat de jongeren van nu behoefte hebben aan wat anders. Aan minder vastomlijnd, meer bewegingsvrijheid. Daarom ontstaan er initiatieven zoals Stek, Pier15, Belcrum Beach en Electron - een heel nieuw dorp waar cultuur, vrije tijd, publiek en het bedrijfsleven samenkomen.

    Publiek en makers komen hier dichter bij elkaar. Binnen Electron worden experimenten gedaan, dingen getoond die nog niet af zijn en misschien nog wel het belangrijkst: hier mag je fouten maken en anders zijn. Dat voelt écht als een verademing.”

    …En voor jong creatief talent?
    Elodie: “Dat je een rauwe plek hebt waar je jezelf kan zijn. En jezelf ook écht kan ontwikkelen. Het is een wereld waar mensen durven op te staan en taboes doorbreken. Electron biedt daar een platform voor – dat moeten we écht behouden.”

    Lisette: “Het zijn de mensen in Electron die het mogelijk maken. Ik moet er slechts voor zorgen dat de muren blijven staan, zodat zij een plek hebben om te experimenteren, maken en tonen.

    Wat willen jullie graag meegeven aan jong talent?
    Elodie: “Wees niet bang om je eigen pad te bewandelen. Juist door het anders te doen, creëer je onderscheidend vermogen. Durf je eigen neus achterna te gaan.” 

    Lisette: “Probeer het ook uit. Ga op je bek, pak het podium. Die mogelijkheden zijn er!”

    Electron | MotMot gallery
    Belcrumweg 19
    4815 HA Breda
    electronbreda.com